Dan Parks tal

från Mynttorget

söndag 3 februari 2019

 

Vad fan är Hets mot folkgrupp?


I brottsbalken står det: Den som i uttalande eller i annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning, döms till böter eller fängelse i högs 2 år, om brottet är grovt kan det bli 4 år.


Jaha, och jag undrar fortfarande vad fan är hets mot folkgrupp.


För det första så står det inte vilka folkgrupper det är olagligt att missakta och för det andra förklarar lagtexten inte heller vilka ord och bilder som då är brottsliga att använda och sprida.


Det är ju finurligt av maktapparaten att skriva lagen så otydlig att den går att tolka hur som helst efter rådande smak, samtidigt som de kan påstå att lagen är lika för alla, som en demokratiskt lag ska vara.


Ja jag har i alla fall, genom att följa rapporteringen om fällande hetsdomar och hur lagen använts i praktiken sett att det rör sig om 6 olika folkgrupper som anses vara mer lättkränkta och sköra än andra och som därför blir så upphetsade att de måste skyddas från kritik och satir.


Först har vi etnicitetgruppen där judar, svarta, romer och på sista tiden även samer ingår. Hets mot den vita etniciteten har aldrig varit något problem att uttrycka. Det är fullt lagligt.


Sedan har vi trosbekännelse eller rättare sagt religion och där är det enbart islam och muslimer som inte ska känna sig kränkta. Har någon någonsin åtalats och fällts för att ha hädat kristendomen? Nej, det är helt okej och ses till och med som positivt.


När det kommer till sexuell läggning, så är det homosexuella som blir upphetsade. Heterosexuella ingår inte i någon skyddsvärd grupp. Även könsidentitet har lagts till, så nu ingår även transsexuella i offerkoftegruppen.


Det behövs inte ens att några av dessa folkgrupper ingår för att man ska kunna fällas för hets mot folkgrupp. Det räcker nu för tiden att bära en t-shirt med Adolf Hitler på och hakkors har varit förbjudet att visa sedan 1996.


Jag var för övrigt den första som blev dömd i tingsrätt, för att ha burit en jacka fylld med hakkors tygmärken. Men hovrätten var inte lika snabb i Västerbotten som i Gotland, så Björn Björkqvist hann före att fällas där, vilket skapade ett prejudikat. Jag är fortfarande sur på honom för det. Nä, jag skämtar bara. Han hade inte ens hakkors på sig utan blev fälld för solkors och odalrunor, alltså gamla nordiska runsymboler.


Polisen uppe i Umeå ryckte av mig jackan mitt i vintern, så man fick gå hem i bara skjortan. Men vid tingsrättsförhandlingarna hade jag en annan jacka med liknande symboler, fick faktiskt behålla den på mig. Vid hovrättsförhandlingarna bar jag ett litet hakkorspin så åklagaren sa åt mig att ta av mig jackan vilket jag gjorde.


Ta på dig jackan igen, sa han när han såg min T-shirt med, en gubbe som kastar ett hakkors i soptunnan, en antirasistiskt symbol vill säga, men det fattade inte åklagaren, som enbart såg ett hakkors och trodde det var nazistpropaganda.


Man ska inte skrämmas av yttrandefrihetsrättegångar, utan passa på att dra det ett steg längre. I Lunds tingsrätt där jag var åtalad för en gatukonstaffisch bar jag en hemmagjord T-shirt.


Den här T-shirten jag har nu bar jag på den senaste rättegången där domen blev tre månaders fängelse, det är överklagat så man får se hur det går i hovrätten.


 

 Den här gången gällde det bland annat ett twitterinlägg, där jag publicerade ett skärmklipp på en annans persons twitterinlägg som innehöll ett foto från när vänsterpartisten Jallow Mommodu, på en whiteboard visar min bild där han är avbildad. Han åker runt till olika antirasist-konferenser och visar min bild, som bevis på det rasistiska Sverige. Jag undrade i mitt twitterinlägg vem jag ska stämma för upphovsrättsbrott.


Jag blir då åtalad för hets mot folkgrupp plus ofredande/förtal och Jallow sitter i rätten och kräver skadestånd för kränkning. För att han själv visar bilden. Jag ska alltså betala honom skadestånd för att han kränker sig själv. Det låter ju väldigt logiskt. Eller inte.


HMF är förkortningen av hets mot folkgrupp och T-shirten är från kriminalvården. Jag fick några av en kompis, som snodde med sig dem när han satt inne.


Det passar ju bra att uppdatera deras kläder med moderiktigt tryck, som alla åsiktsbrottslingar kan bära i de nybyggda fängelserna. Som samhället ser ut nu, med förföljelsen av mångkulturskritiker, så lär de få bygga nya speciella fängelser för oss som använt det fria ordet. Dagens fängelser är ju fyllda av pensionsräddarna eller de kanske korrekt ska kallas för stackars rasifierade.Jag själv har aldrig suttit i fängelse utan har hunnit avtjäna mina straff i häktet. Helt sjukt att man överhuvudtaget blir häktad för samhällskritisk gatukonst som jag gör.


2014 blev det två rundor i häkte. Den första gången var i mars. Jag hade varit på rättegång för en skylt som jag visade på en demonstration utanför polishuset där demonstranterna var sura mot polisens så kallade romregister där kriminella romer fanns med.


Demonstranterna fattade inte det roliga, så jag blev nersparkad och misshandlad tills polisen kom och slängde in mig i en cell där jag fick ligga i 6 timmar. Jag blev som sagt åtalad för den skylten och någon tidigare affisch jag gjort. När jag kom hem skrev jag på bloggen att jag varit på rättegång och la upp bilder på vad det handlade om.


Dagen efter knackade det på dörren och tre poliser plus en utredare kom in, satte på mig handklovar och skjutsade mig till arresten medan några andra gjorde husrannsakan, där bland annat dator och en pärlplatta beslagtogs.


De sa aldrig vad det gällde, så det hade jag ingen aning om. Jag trodde de hade misstagit mig för att ha varit med vid den så kallade nazistattacken på Kristianstadsgatan där sex nationella överfölls av ett tjugotal vänsterextremister.


Jag fick reda på att det gällde mitt blogginlägg vid förhöret efter tre timmar i arresten, blev full i skratt. Va fan, driver ni med mig, hur svårt är det att ringa och be mig komma till ett förhör?


Ett blogginlägg är väl knappast något hot mot rikets säkerhet men det var det tydligen. Fick stanna kvar i arresten i tre dagar innan häktesförhandlingarna och blev såklart häktad och hamnade i Ystad.


Blev en månads semester med kost och logi på Österlen, som jag brukar säga. De andra intagna, som man träffade en halvtimme om dagen vid rastningen för att röka de två tillåtna cigaretterna, tyckte det var sjukt att jag var där för några bilder. De satt där för narkotika, rån och våldsbrott. Så det var ju lite löjligt.


Domen blev en månads fängelse, så jag släpptes ur häktet efter en månad och kunde planera för en konstutställning som Galleri Rönnqvist & Rönnqvist ville göra efter att ha hört om mitt fall.


Jag blev för övrigt hemlös ett tag på grund av häktningen, men det finns ju härbärgen i Malmö att sova på natten och ett bibliotek om dagarna med datorer och skrivare så man kunde fortsätta göra affischer i alla fall.


Så i Juli 2014 var det vernissage på galleriet med 31 stycken tavlor och ett stort elskåp fylld med affischer.


Utanför stod det ett femtiotal "konstkännare" som skrek att den rasistiska konsten skulle krossas. De fick sin vilja igenom för en halvtimme efter öppnandet klev polisen in och beslagtog 9 stycken tavlor och jag fick åka polisbuss till Malmö häktet. Blev kvar där en månad och blev sedan flyttad till Ystad för två månader till.


Förra gången jag var där var min avskedshälsning till vakterna "I ´ll be back" och det slog ju in.


Tingsrätten dömde till 6 månader vilket sänktes i hovrätten till 5 månader och eftersom det räcker att avtjäna två tredjedelar av straffet hade jag avtjänat det hela med tre månader i häktet.


2 av de 9 tavlorna som beslagtogs frikändes, så det blev 7 tavlor som brändes i Linköpings brännvärk som polisen använder.


Galleristen dömdes även till böter och villkorligt för medhjälp till Hets mot folkgrupp.


Det sägs att konst ska provocera och bryta normer. Men när jag då gör det, så blir det fängelse. Det är tydligen fel typ av provokation. Det mångkulturella samhället får inte ifrågasättas, så makten gör allt för att försöka tysta kritiker.


Jag fick i alla fall en massa böcker lästa i häktet och man har tv i cellen så jag kan förstå Breiviks kommentar om att han som bevis på häktningstidens sinnessjukdomsframkallande hade börjat se på Paradise Hotel och gillat det. Som tur var kunde man även se dansk tv i Ystadshäktet.


För övrigt anser jag att Hets mot folkgruppslagen ska förstöras.


Dan Park talar på Mynttorget, 3/2 2019, på vår manifestation för yttrandefrihet.


Här kan du se hela Dan Parks tal.